Articole

Capcanele liderului – FĂȚĂRNICIA –

Doi povești. Același deznodământ. Două personaje. O singură morală.

Prima.

M-a prins în flagrant fiica cea mare. Avea dreptate Rebeca. Încălcasem regula nr. 8 a casei noastre, regulă care spune că „toate lucrurile se pun înapoi, în ACELAȘI loc”. Prins în ofsaid, am plecat capul și mi-am recunosc greșeala. Mi-au trecut în cap multe în ziua respectivă dar 3 gânduri au insistat.

  1. Cât de atenți sunt copiii la acțiunile părinților și cum, în naivitatea lor, sunt gata să îți arate părțile mai puține frumoase. Desigur, este un proces incomod dar atât de necesar. Nu de alta dar puțini în lumea aceasta sunt gata să îți spună adevăruri incomode în dragoste. Știm cu toții motivele.
  2. Cât de mult îmi seamănă Rebeca, la propriu și la figurat. Gesturile, privirele pătrunzătoare, curiozități interminabile . . . parcă mă văd pe mine la vârsta ei. E un gând înfiorător, câteodată.
  3. Cât de ușor am putut să cad în capcana fățărniciei. Proverbul românesc „Fă ce zice popa…” mi se potrivea și la propriu și la figurat. Bineînțeles că au urmat justificările (pertinente din punctul meu de vedere) dar ele nu au stat în picioare în fața copilului. Avea dreptate.

A doua poveste.

Nu trecuse nici o jumătate de oră după ce am citit capitolul 2 din Romani, și îmi sună telefonul. Era o doamnă din București care, plângând în telefon, îmi mărturisea cum un lider creștin i-a dat o țeapă la o lucrare. Bulversată, a căutat pe internet numărul de telefon al unui pastor pentru a găsi o soluție. Printr-o ciudată coincidență, a dat de numărul meu telefon. Atât pot spune. Nu pot să mărturisesc aici ce sentimente și gânduri mi-au trecut prin cap. M-am liniștit repede după ce Duhul Sfânt mi-a adus aminte că nu de mult căzusem și eu în capcana fățărniciei. Unul spuneam copilului, alta făceam.

Săptămâna aceasta, trecând agale prin sfânta carte, am regăsit comportamentul meu (și al liderului „creștin”) și replica dureroasă pe care am primit-o în comportamentul creștinilor din Roma și replica dureroasă pe care o oferă sfântul apostol Pavel.
„Tu însă, care te numești iudeu, te bizui pe Lege, te lauzi cu Dumnezeu, cunoști voia Lui și știi să faci deosebire între lucruri, pentru că ești învățat de Lege, ba încă te crezi călăuza orbilor, lumina celor ce sunt în întuneric, povățuitorul celor fără minte, învățătorul celor neștiutori, pentru că în Lege ai întruchiparea cunoașterii și a adevărului, tu deci, care înveți pe altul, pe tine însuți nu te înveți? Tu, care propovăduiești: „Să nu furi”, furi? Tu, care zici: „Să nu săvârșești adulter”, săvârșești adulter? Tu, care ai oroare de idoli, le jefuiești templele? Tu, care te lauzi cu Legea, Îl necinstești pe Dumnezeu prin călcarea Legii? Căci din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între neamuri, după cum este scris.” – Romani 2:17-24 EDCR
Mesajul lui Pavel este simplu.

ATENȚIE LA CAPCANA FĂȚĂRNICIEI

Mesajul este și mai tranșant pentru lideri.

De ce?

Deoarece pe lângă alte capcane, cea a fățărniciei se găsește la tot pasul. Discrepanța între vorbă și faptă, însă, nu este scuzabilă pentru un lider creștin. Nu vorbim aici de o cădere pur accidentală, ci de un modus operandi. Pe lângă consecințele nefaste din viața ta, ajungi să afectezi grav biserica locală sau organizația pe care o conduce și implicit numele lui Dumnezeu. Și așa, lozinca „nu fă ce face popa” s-a răspândit mult prea mult.

Ce e de făcut? 3 lucruri:

  1. Cultivă prietenii sincere și mature. Nu te mai lăsa condus de beția popularității și a prieteniilor superficiale deoarece căderea este mare (și dureroasă) când oamenii superficiali te urcă cu mare fast pe un piedestal înalt.
  2. Cultivă o relație cu Duhul Sfânt și Scriptura, 2 aspecte fundamentale ale umblării creștine. Acestea devin imperios necesare cu atât mai mult pentru liderul creștin. Scriptura are cuprinsă în ea adevărurile incomode ce te aduc înapoi cu picioarele pe pământ, iar Duhul Sfânt este o persoană (din dumnezeire) ce dorește să te ajute în trăirea ta zilnică, potrivit adevărului. Sunt resurse gratuite. Probabil că și din această cauză sunt neaccesate.
  3. Ascultă de cei din familia ta (soț, soție, copii). N-or fi ei savanți dar un lucru pot să-ți garantez. Cu foarte mici excepții, aceștia îți vor binele chiar și atunci când nu mai ești mare și tare. Iar dacă nici ei nu le văd, nu știu cine altcineva le vede mai bine.

Dacă vom credincioși adevărului și vom stărui în disciplinele spiritule, poate va veni ziua când proverbul „FĂ CE ZICE POPA, NU CE FACE POPA” nu va mai fi larg râspândit.