Articole

Gestionarea înțeleaptă a banilor (I)

Administrarea adecvată a resurselor financiare constituie un element fundamental al existenței umane. Calitatea vieții individului, starea de bine a familiei și prosperitatea instituțiilor pe care le coordonăm sunt direct influențate de modul în care gestionăm aspectele financiare. Chiar și relația cu Dumnezeu este afectată căci cheltuielile devin rapid un indicator (și) al spiritualității.

Profund îngrijorat de tendința lumii moderni și conștient de responsabilitatea uriașă pe care liderii o au în a conduce organizații stabile, mi-am propus să ofer câteva sfaturi pe linie financiară. Acestea sunt aplicabile în primul rând în contextul familial, extinzându-se ulterior către sfera organizațională sau eclesiastică.

1. Fii atent la cheltuielile lunare

a. Mulți lideri, chiar dacă au salarii decente, se confruntă frecvent cu probleme financiare. Acest lucru se întâmplă pentru că adesea nu știu unde se duc banii. Și realitatea este că poți pierde ușor urma banilor și să nu realizezi pe ce îi cheltui. Nu este nimic mai tragic pentru o organizație decât să piardă controlul bugetului, ajungând în datorii din care cu greu se mai poate scăpa. De obicei se culminează cu demisii și falimente organizaționale.

b. Soluția este să ții o evidență strictă a cheltuielilor. Orice cheltuială trebuie notată. Acest lucru oferă atât siguranță cât și transparență. După câteva luni de înregistrări, vei avea o idee mai clară despre unde se duc banii tăi. Din propria experiență, odată ce m-am disciplinat la acest capitol, am descoperit surprize neașteptate. Noua informație însă m-a ajutat să trec la pasul următor în gestionarea mai eficientă a banilor.

2. Optimizează-ți cheltuielile

În vederea îmbunătățirii gestionării resurselor financiare, am constatat – din propriile pățanii – câteva măsuri elementare pe care le poți adopta pentru a-ți optimiza cheltuielile.

a. Revizuiește-ți toate abonamentele. În anumite cazuri constați că unele sunt în plus. Despre unele poate ai și tu uitat. În alte cazuri, există abonamente mai ieftine la alte companii. În general este bine de știut că lucrurile mici, aparent nesemnificative, pun presiune pe buget, și ajung să îl ștranguleze.

b. Evaluează-ți cheltuielile inutile sau excesive. Dacă observi că investești sume semnificative în activități cum ar fi dineurile la restaurant, achizițiile de ultima modă sau hobbyuri costisitoare, poate fi momentul să ajustezi aceste cheltuieli.

c. Dacă nu poți renunța la nimic din cheltuieli, e important să fii conștient că nivelul actual al cheltuielilor tale reprezintă ceea ce îți permiți. În acest caz, este nevoie să îți mărești veniturile.

3. Ai grijă la cardul de credit

Exersează prudență în utilizarea cardului de credit sau a cardului de debit cu facilități de overdraft. Cardul de credit nu denotă o extindere reală a disponibilității tale financiare, ci reprezintă mai degrabă o oportunitate de împrumut. A deține un astfel de instrument de plată este benefic în situații ce implică cheltuieli semnificative sau neprevăzute. Totuși, utilizarea sa regulată pentru achiziții cotidiene indică faptul că depășești limita resurselor tale financiare. E semn că s-a aprins un martor la bord. E roșu! Ai căzut în plasa consumeristă. Ai adoptat ideologia nesănătoasă a lumii care pun accentul pe „a avea”.

Într-o lume plină de ispite financiare, o lume în care consumul excesiv pare să fie norma, gestionarea sănătoasă a finanțelor ușor poate deveni o provocare. Din păcate, mulți lideri creștini au fost descalificați chiar pe subiectul acesta. Rugăciunea mea pentru lideri este să reziste ispitei de a cheltui exagerat, de a fi materialiști sau de a lăsa dorințele inimii să dicteze longevitatea slujirii.

Va urma . . .