Articole

3G

Nu. Nu mă refer la tehnologia 3G, tehnologie introdusă pe piața globală imediat după criza „bug-ului Y2K”. 3G pentru mine are o altă conotație. Să derulez filmul mai în spate.

Anul 2006.

Când auzeam la capelă că mai vine câte un american să ne predea niște ore, se auzea din spate câte un oftat. Erau colegii din anii superiori care știau cum stă treaba pe la ITP, care știau ce urmează. Un discurs clișeic, simplist, cu prea puțină teologie, care se termina cu ideea universal știută: „God loves you and He has a wonderful plan for your life!” urmat de un zâmbet tipic americănesc.

Cum eu venisem din SUA pentru a urma cursurile de teologie la București, deveneam după plecare acestor musafiri de onoare țintă multor ironii. Am învățat în timp să-mi mușc buzele și să accept soarta.

De data asta, însă, oaspetele ce ne livra mesajul era un american atipic. Profund, serios și hotărât să ne lase un mesaj diferit pentru urechile noastre tocite. Un mesaj atipic dar foarte necesar (acum când mă uit în urmă).
„Băieți, în concluzie, țineți minte următorul gând. Diavolul ispitește liderii în 3 moduri: Girls (femei), Gold (finanțe), and Glory (faimă). În această ordine! Țineți minte cei . . .
3G

Mi-am notat gândul și din ziua aceea m-am rugat lui Dumnezeu să mă ferească de aceste capcane ale diavolului. Adevărul este că nu este lider pe pământ care să nu fie ispitit într-una din formele amintite mai sus. De aceea Dumnezeu reglementează situația și oferă un antidot puternic. Iată soluția divină:
„Când vei intra în țara pe care ți o dă DOMNUL , Dumnezeul tău, când o vei lua în stăpânire și ți vei așeza locuința în ea, și vei zice: «Vreau să pun peste mine un rege, ca toate neamurile din jurul meu», să l pui negreșit peste tine ca rege pe acela pe care îl va alege DOMNUL [. . .] Dar să nu aibă mulți cai și să nu întoarcă poporul în Egipt ca să aibă mai mulți cai, căci DOMNUL v a zis: «Să nu vă mai întoarceți pe drumul acela.» Să nu aibă multe neveste, ca să nu i se abată inima, și să nu adune mult argint și aur.” – Deuteronom 17:14-17 EDCR
Dacă citești textul cu atenție (și cu o cunoștință exegetică minimă), remarci cei 3G sau (cei 3F).

  1. Girls (Femei) „să nu aibă multe neveste”
  2. Gold (Finanțe) „să nu adune mult argint și aur”
  3. Glory (Faimă) „să nu aibă mulți cai”

Se pare că diavolul nu și-a schimbat prea mult tactica. Vine cu aceleași ispite, doar că le îmbracă în forme contemporane și le adaugă un pic de sclipici. CLEVER!

Cum ne ferim de aceste ispite? Răspunsul îl găsim tot în textul sacru. De fapt un pic mai jos în pasaj.
„Când se va așeza pe tronul regatului său, să și scrie pe un sul o copie a acestei legi, pe care s o ia de la preoții leviți. S o aibă cu el și s o citească în toate zilele vieții lui, ca să învețe să se teamă de DOMNUL, Dumnezeul lui, având grijă să împlinească toate cuvintele legii acesteia și toate rânduielile acestea” – Deuteronom 17:18-19 EDCR
Împăratul David, în jurnalul său, o spune și mai concis:
„Cum își va ținea tânărul [creștinul] curată viața? Îndreptându-se după Cuvântul Tău [. . .] Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta.” – Psalmul 119:9, 11
Liderul înrădăcinat în Cuvânt și iubitor de textul sacru se alarmează atunci când ispita (girls – femei, gold – finanțe, glory -faimă) e la ușă. Dezvoltă niște practici sănătoase ce îl ține departe de undele toxice. Știe să dea socoteală. Nu se sfiază să-și mărturisească problemele și caută mereu ajutor. Doar ajutorul, liderul creștin va dezvolta o imunitate puternică împotriva undelor . . .

3G