Articole

Gestionarea înțeleaptă a banilor (II)

Prin anii 60 ai secolului anterior, revista americană „Time” obișnuia să lanseze anual mici slogane înscrise în cărțulii de buzunar. Acestea reflectau starea de spirit a vremurilor respective. Într-un an, sloganul conținea următoarele cuvinte: “Banii nu reprezintă cel mai crucial aspect al vieții.” Pe partea opusă, editorii au adăugat: “Dar se află mult în fața oricărui alt aspect care ocupă locul doi.” Este trist să constat că există lideri români ce evită discuțiile despre aspectele financiare – atât cele personale cât și cele eclesiale – considerându-le „firești”. Există în multe colțuri ale țării o dihotomie, o linie de separare clară între spiritual și nespiritual. Între urgența și necesitatea predicării evangheliei și inutilitatea discuțiilor capitaliste. Orice discuție pastorală despre credite, împrumuturi sau consumerism sunt privite cu o doză de scepticism. Pare că ești dintr-un film. Nespiritual bineînțeles.

Realitatea este că atitudinea liderului față de bani va influența modul în care biserica sau organizația privește această sferă. Falimentul sau deopotrivă bunăstarea comunității depinde de atitudinea sănătoasă promovată de liderii ei. De aceea liderul este chemat să găsească un echilibru conform învățăturilor biblice în ceea ce privește gestionarea financiară. Dacă abordează frecvent acest subiect, unii oameni ar putea crede că banii sunt singurul său interes. Însă, dacă evită complet discuțiile despre bani, privează credincioșii de ocazia de a descoperi planul divin în ceea ce privește finanțele.

Data trecută ne-am uitat la câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont în gestionarea (mai) înțeleaptă finanțele (atât cele personale cât și cele ale organizației). Continuăm subiectul cu încă 2 sfaturi prețioase:

1. Alege cu grijă ratele pentru împrumuturi

Este mai sănătos să folosești împrumuturi doar pentru casa ta și, eventual, pentru lucruri absolut esențiale pentru familia sau organizația ta. Un cuvânt scurt despre împrumutul pentru achiziționarea unei mașini. În cazul mașinii, trebuie să te gândești dacă ai nevoie cu adevărat de una nouă sau poți cumpăra una folosită. Ține minte, mașina nu este o investiție, ci o cheltuială semnificativă. Deci, mare grijă la acest tip de cheltuială.

Pentru locuință, ratele lunare nu ar trebui să depășească 30% din venitul net al familiei. Același principiu se poate aplica și în cazul unui lăcaș de cult. Înainte de a lua un astfel de credit, trebuie să iei în considerare cum te-ai descurca în situația în care rata ar crește cu 30%-50% sau dacă veniturile ar scădea drastic.

Alte rate pentru diverse împrumuturi trebuie cântărite cu mare atenție deoarece ele pot hrăni un sistem bolnav. Consumerismul așezat pe o inimă și-așa înclinată spre acumulare excesivă este extrem de periculos. Ușor o familie sau o instituție poate ajunge la faliment din cauza împrumuturilor neînțelepte.

2. Fii econom

Este important să economisești lunar și să dezvolți acest obicei atât pentru tine, cât și pentru organizație. Lipsa de disciplină în acest sens inevitabil la împrumuturi. În general, se recomandă să aloci lunar cel puțin 10%-15% din venitul total pentru economii – uneori chiar și 20% este o idee bună. Desigur, în cazul unor venituri mici, această sumă poate fi mai mică sau poate fi dificil de realizat, însă orice economie, oricât de mică, contează.

Economisirea regulată aduce multe beneficii, inclusiv o mai mare liniște mentală. Acei bani puși deoparte oferă o anumită libertate și confort psihologic, pentru că știi că ai o rezervă financiară în caz de nevoie. Nu e vorba doar de posibilitatea de a cumpăra lucruri noi sau de a investi în noi proiecte, ci și de a nu fi preocupat în mod constant de gânduri „apocaliptice”: ce ai face dacă ai rămâne fără job sau ce ar face biserica dacă ar pierde mulți membrii?

Într-o lume tot mai îndatorată, gestionarea sănătoasă a finanțelor este fără tăgadă o artă tot mai greu de învățat. Împrumuturi fără justificare, cauzate de un orgoliul mare și o inimă ce se atașează tot mai mult de lucruri, au condus la falimente personale și chiar organizaționale. În 2016, Biserica „New Spring” din Carolina de Sud (SUA), o mega-biserică cu peste 30.000 de participanți, a anunțat demisia pastorului fondator Perry Noble. La toate acuzațiile aduse pastorului senior (și fondator) s-au adăugat și următorul: pastorul neglijase starea financiară a bisericii, lăsând-o în datorii de 47 milioane de dolari!

Rugăciunea mea pentru lideri este să reziste ispitei de a împrumuta nejustificat, de a fi consumeriști, sau de a lăsa capriciile inimii să dicteze longevitatea slujirii și uneori chiar a organizației.

Va urma . . .