Articole

Pastorul și finanțele bisericii

– „Te rog, dă-i tu banii ăștia familiei X, dar, fără să știe de la cine vin.”

– „Câți sunt?” am replicat eu nedumerit.

– „Nu știu sigur că nu i-am numărat. Important este să ajungă cât mai repede la familie.”

Până atunci nu mai fusesem pus în situații unde sumele erau mai mari decât salariul meu, așa că m-am speriat și m-am gândit de două ori înainte de a da curs binefacerii. Am sunat un prieten credincios și i-am explicat situația rugându-l frumos să mă însoțească. Țineam minte o vorbă de-a lui tata: „băiete, NU TE JUCA CU BANII ALTUIA”.

Continui povestea mai târziu . . .

Scandalurile financiare în contextul bisericesc nu sunt o noutate. Cea mai recentă, citită de mine, este a unui pastor american care timp de 6 ani s-a folosit într-un mod ilegitim de cardul de credit al bisericii. Vorbim de peste 800.000 de dolari! Pastorul a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu suspendare. Pentru detalii suplimentare citiți articolul următor.

M-am gândit astăzi la cele întâmplate atât în viața mea cât și în viața atâtor pastori, cu ocazia citirii epistolei pauline.
„Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, care a pus în inima lui Tit aceeași râvnă pentru voi! Căci el nu doar a primit îndemnul nostru, ci, cuprins de o mare însuflețire, a și pornit de bunăvoie spre voi. L‑am trimis cu el și pe fratele a cărui laudă în Evanghelie este răspândită în toate bisericile. [. . .] Vrem să ne ferim în felul acesta, ca să nu fim criticați cu privire la acest belșug de ajutoare de care îngrijim. Căci suntem preocupați de ceea ce este bine nu numai înaintea Domnului, ci și înaintea oamenilor.” – 2 Corinteni 8:16-18, 20-21 EDCR
Ideea de transparența sau integritatea financiară nu este un concept postmodern, folosit des doar în consiliere maritală sau în afaceri. Este un principiu cât se poate de biblic, izvorât din caracterul lui Dumnezeu. Dumnezeu este integru, și, deci, ne cere și nouă, liderilor, să-i călcăm pe urme. Mai ales nouă! Numai că inima noastră este coruptibilă, de aceea, este nevoie de transparență și dare de socoteală atunci când avem de-a face cu banii altora. Aș adăuga că același lucru este valabil și pentru banii pe care Dumnezeu ni i-a dat nouă, în vederea unei administrări înțelepte. Pavel a înțeles foarte bine acest principiu. De aceea i-a trimis tovarășului său Tit un frate credincios și om de mare încredere. A înțeles că . . .

  1. Încrederea se câștigă greu dar se pierde repede
  2. Iubirea de bani este o ispită des întâlnită la lideri (și nu numai)
  3. Evanghelia și biserica locală au de suferit atunci când liderii se compromit


Unde rămăsesem cu povestea? Aaa, gata știu.

Zis și făcu. Am mers împreună cu unul dintre prietenii mei apropiați la acea familie nevoiașă. După un ceas de vorbă, am făcut o rugăciune și la ieșire am înmânat plicul cu bani, în fața prietenului meu credincios. Abia după mai mulți ani am aflat, printr-o bizară coincidență, că tot evenimentul a fost regizat. N-aș fi bănuit niciodată că este un test. Nu pentru familie, ci testul integrității mele. I-am mulțumit lui Dumnezeu că în acea zi am ascultat de sfatul lui tata!

Dragi lideri, NU VĂ JUCAȚI CU BANII ALTORA!



P.S. Recomand și acest articol https://www.agfinancial.org/resources/article/stealing-gods-money-church-fraud-exposed