Articole

„Puțin dar zilnic”

Doi tineri amici s-au hotărât să alerge zilnic. Și-au promis că de lunea viitoare vor începe un program riguros. Timp de câteva săptămâni au fost constanți și chiar bucuroși de reușita lor. Însă într-o zi de sâmbătă amândoi s-au trezit la aceeași realitate. Ploua afară. Primul, un pic morocănos și-a zis în sinea lui, „Ce urât este afară. Păcat că azi nu pot alerga. Alerg mâine.” Al doilea, s-a trezit la auzul aceluiași zgomot de fundal și a spus: „Vai ce urât este afară. Azi voi alerga pe bicicletă în sufragerie.”

Dacă ar fi să reducem succesul în conducere la câteva elemente esențiale, cu siguranță consecvența ar fi printre primele. Consecvența, definită în termeni simpli, este puterea de a face ceva zilnic, de aici și titlul articolului „Puțin dar zilnic.” Consecvența este rutina sănătoasă ce duce la perfecționare, la adâncirea și cunoașterea în profunzime a unui subiect.

Anders Ericsson, profesor la Universitatea din Colorado, în anul 1993, după un studiu desfășurat de-a lungul mai multor ani, a ajuns la concluzia că multe caracteristici, odată atribuite talentului, sunt de fapt (și de drept) rezultatul unei repetiţii intensive, întinse pe o perioadă de cel puţin 10 ani. Mai târziu, Malcolm Gladwell a dus mai departe ideea vorbind despre „regula celor 10.000 de ore”. În cartea sa, Outliers, Gladwell subliniază ideea conform căreia novicele se poate transforma într-un expert dacă exersează cel puțin 10.000 de ore în domeniul dorit. Deși regula este controversată și privită cu o doză de scepticism, totuși principiul rămâne valabil.
Consecvența sau perseverența nu sunt elemente subsidiare, auxiliare, sau marginale conform cercetărilor, ci elementele definitorii în reușita conducerii.
Liderul disciplinat realizează că alergarea sa este un maraton, nu un sprint, motiv pentru care își va temporiza viața, sarcinile, activitățile astfel încât să nu piardă din vedere exersarea zilnică a disciplinelor esențiale. Liderul disciplinat nu se repede atunci când se dă startul cursei ci își calculează înțelept doza potrivită de energie pentru a se asigura că tot ce începe duce la bun sfârșit.
Liderul disciplinat nu se lasă descurajat de obstacolele diverse întâlnite de-a lungul timpului: critica excesivă, dezamăgirea, lipsa imediată de rezultate etc.
De ce? Pentru că el face ceva zilnic. O fi puțin … dar e zilnic.

Liderul perseverent nu gândește în cantități mari turnate aleatoriu, când este chef, ci în picături zilnice, indiferent de starea zilei.

Consecvența este cheia succesului în absolut orice domeniu a vieții:

  • Oamenii de afaceri peste medie și respectați în sectorul lor au în comun acest element vital. Zilnic adaugă plus valoare angajaților, clienților, producătorilor, distribuitorilor. Zilnic motivează. Zilnic învață noi lucruri (tehnici, metode). Zilnic cresc în înțelegerea mecanismului pieței libere.

  • Consecvența este cheia și într-o familie echilibrată, fericită, armonioasă. Puțină investiție zilnică în relația conjugală „goes a long way,” vorba americanului. La fel se poate spune și despre relația între părinți și copii. Cei care merg sincopat au marea surpriză să afle că au trăit alături de niște străini în casă.

  • Succesul școlar nu este dat doar de inteligența cognitivă ci mai ales de consecvența elevului / studentului. Școala are sens și joacă un rol important în formarea copiilor deoarece ea este o activitate zilnică în care cantități mici de informație sunt picurate zilnic, strop cu strop, în mintea și inima elevului.

  • În viața creștină, din nou, fără să stăm prea mult pe gânduri, putem conchide că fără consecvență în practicarea disciplinelor spirituale (rugăciune, post, lectură aprofundată, dărnicie, închinare comunitară) nu există creștere, maturitate și nici sorți de izbândă în lupta cu păcatul.

Biblia este clară la acest capitol. Ea ne îndeamnă să ducem la capăt tot ce începem (Psalmul 1). Ea ne dezvăluie un Dumnezeu disciplinat, meticulos, atent la detalii (vezi multele profeții mesianice împlinite până la ultima literă) și consecvent în ducerea planului de mântuire către un telos, un sfârșit glorios.
În ciuda „oboselii”, în ciuda dezamăgirii sau a răzvrătirii umane, Dumnezeu face ceva zilnic. Zilnic ne lasă dovezi de netăgăduit ale existenței sale.
Zilnic transformă vieți. Zilnic se lasă descoperit de ființa umană. Zilnic lucrează la desăvârșirea rasei umane și la restaurarea creației însăși.

E păcat că izgonirea din Eden ne-a lăsat deficitari la capitolul consecvență, disciplină. Muncim din greu să ajungem la o disciplină de fier și constatăm căderi de-a lungul acestui drum lung și anevoios. Dar să nu descurajăm. Dumnezeu ne-a trimis Duhul Său și ne aduce în cale oameni maturi care să ne fie alături, să ne împuternicească și să ne formeze caracterul în vederea asemănării cu El. Avem cu alte cuvinte totul pus la dispoziție. Așadar ce te împiedică să fie un lider disciplinat? Ce te demotivează în practicarea zilnică a disciplinelor spirituale?